fbpx Skip to main content

Τα τρωκτικά είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό ειδών τάξη των θηλαστικών και έχουν μέγεθος μέτριο ως μικρό. Έχουν απεριόριστη όρεξη και τρώνε αδιάκοπα. Χαρακτηριστική είναι η γονιμότητα των τρωκτικών, που έχει γίνει παροιμιώδης! Tα θηλυκά εγκυμονούν πολλές φορές μέσα σ’ ένα χρόνο και γεννούν πολλά μικρά. Πολλαπλασιάζονται με τόση αφθονία, που αν δεν υπήρχαν μέσα για την εξόντωσή τους, θα μπορούσαν να καταστρέψουν εντελώς ολόκληρες γεωργικές καλλιέργειες. 

ΠΟΝΤΙΚΙΑ

Τα ποντίκια έχουν εξαιρετικές αναπαραγωγικές ιδιότητες. Γενετικοί παράγοντες είναι η εύρεση τροφής και η θερμοκρασία. Κάτω από ιδανικές συνθήκες, τα ποντίκια μπορούν να αναπαραχθούν όλο το χρόνο. Τα νεογέννητα είναι εξαιρετικά μικρά, τυφλά, ροζ, και γυμνά. Τα ποντίκια ζουν συνήθως 15 – 18 μήνες. 

ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ : 

Οι αρσενικοί αρουραίοι είναι ικανοί για ζευγάρωμα κάθε στιγμή, αλλά τα θηλυκά ανταποκρίνονται μόνο στην διάρκεια των ζεστών περιόδων. Ο αριθμός των νεογνών σε μια γέννα ποικίλει από 6 – 22. Μπορούν να κάνουν μέσα σ’ ένα χρόνο από 3 εως12 γέννες. Τα νεογέννητα είναι εξαρτώμενα από την μητέρα σε τροφή για περίπου 3 εβδομάδες και μετά τρέφονται με στερεή τροφή. Ο χρόνος ζωής σ’ ένα πληθυσμό είναι περίπου 6 μήνες.

Οι αρουραίοι και τα ποντίκια έχουν χαμηλή όραση και αχρωματοψία αλλά η αίσθηση οσμής, γεύσης, ακοής και αφής είναι εξαιρετικά αναπτυγμένη. Δραστηριοποιούνται συνήθως, μισή με μια ώρα μετά το σούρουπο αφού το περιβάλλον έχει γίνει ήσυχο. Ένα από τα πιο αγαπημένα μέρη φωλιάσματος για αρουραίους είναι κάτω από το έδαφος, στα πατώματα των κτιρίων, και στις κλειστές περιοχές των κτιρίων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν καταφύγιο. Σε κατοικημένες περιοχές ζουν εξωτερικά σε αυλές, γκαράζ, πέτρες και σε υπόνομους. Σκάβουν το έδαφος με τα μπροστά πόδια και πετούν το χώμα με τα πίσω, μπορούν να τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, να πηδούν, να σκαρφαλώνουν και να κολυμπούν περίφημα.

Γιατί είναι εχθροί?

Υπάρχουν τρείς λόγοι για τους οποίους θεωρούμε τα τρωκτικά εχθρούς:

  1. Είναι φορείς και αιτία διάδοσης/ εξάπλωσης ασθενειών.
  2. Είναι αιτία οικονομικών ζημιών καταστρέφοντας τροφές και πολλά υλικά.
  3. Είναι αποκρουστικά σε πολύ κόσμο. 

ΠΙΘΑΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Τα τρωκτικά συνήθως στις οικίες καταστρέφουν και επιμολύνουν τα τρόφιμα. Μασούν οποιοδήποτε υλικό μπορεί να φανεί χρήσιμο για την δημιουργία των φωλιών τους.

Παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορεί να μεταφερθούν απευθείας στον άνθρωπο από το δάγκωμα του ποντικού ή από την μόλυνση των τροφίμων με τα κόπρανα και τα ούρα τους. 

ΠΡΟΛΗΨΗ

Δυο βασικά πράγματα πρέπει να έχετε στο μυαλό μας για την προστασία των κτιρίων.

·  Τα εξωτερικά μέρη των κατασκευών πρέπει να είναι φτιαγμένα από υλικά ανθεκτικά στο ροκάνισμα των τρωκτικών, και όλα τα ανοίγματα πρέπει να είναι κλειστά ή προστατευμένα με πόρτες, κάγκελα, παραπετάσματα κ.λπ. 

·  Το εσωτερικό του κτιρίου δεν πρέπει να έχει κενούς χώρους, που μπορούν να βρουν καταφύγιο και φωλιές τα τρωκτικά εκτός και αν είναι ερμητικά κλειστά με κατάλληλα υλικά. 

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τρωκτικοκτονίας θα πρέπει να εφαρμοστεί για την αποτελεσματική καταπολέμηση των τρωκτικών. Η αναγνώριση των διαδρόμων – φωλιών και των τρυπών είναι πολύ σημαντική. 

Χρήσιμα εργαλεία είναι διαθέσιμα για την καταπολέμηση όπως τα αντιπηκτικά δολώματα, οι κολλητικές παγίδες και οι “φάκες”.