fbpx Skip to main content

κατσαρίδες πέραν της αποκρουστικής τους όψεως φέρουν μία σειρά παθήσεων όπως σαλμονέλα, δυσεντερία και γαστρεντερίτιδα ενώ ενδέχεται να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα. Γι´αυτό η φοβία μεγάλου ποσοστού ανθρώπων για τις κατσαρίδες είναι απόλυτα κατανοητή.Τα μικρόβια που φέρουν, μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω των εκκρίσεων και περιττωμάτων τους. Φωλιάζουν και αναπτύσσονται σε αποχετεύσεις, φρεάτια, βόθρους και κυκλοφορούν κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παρά  όμως τη διαδεδομένη άποψη ότι οι κατσαρίδες αναπτύσσονται σε βρώμικους χώρους, η υγιεινή και η καθαριότητα δεν επηρεάζουν σε τίποτα την εμφάνισή τους.

Ο βιολογικός κύκλος των κατσαρίδων αποτελείται από το αυγό, τη νύμφη και το ενήλικο θηλυκό / αρσενικό (ημιτελής μεταμόρφωση). Το θηλυκό γεννά τα αυγά μέσα σε μια θήκη .Ανάλογα με το είδος της κατσαρίδας εναποθέτουν τη θήκη  από 1-2 μέρες έως 2-3 εβδομάδες Οι νύμφες που εκκολάπτονται από τα αυγά είναι σχεδόν λευκές χωρίς φτερά.

Ο αριθμός των εκδύσεων των νυμφών μέχρι το ενήλικο στάδιο διαφέρει ανάλογα με το είδος. Σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολο να προσδιορισθεί. Κυρίως λόγω της τάσης των εντόμων αυτών να καταβροχθίζουν τα απορριφθέντα δερμάτια τους. 

Eίδη Κατσαρίδας:

Υπάρχουν περίπου 3500 είδη κατσαρίδων. Τα είδη όμως που συναντούνται πιο συχνά είναι τα ακόλουθα: 

Γερμανική κατσαρίδα – Blatella Germanica

Αμερικανική κατσαρίδα – Periplaneta Americana

Ασιατική κατσαρίδα – Blatta Orientalis

Είναι  κυρίως νυχτόβια έντομα, αλλά όταν οι πληθυσμοί τους είναι αρκετά μεγάλοι περιφέρονται και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σαν κρησφύγετα χρησιμοποιούν σκοτεινά και υγρά μέρη σε ρωγμές τοίχων, χάσματα σε σωληνώσεις και αποχετεύσεις.